Výživa

21.10.2013 14:01

Správná výživa je jeden ze základních předpokladů udržení zdravého životního stylu. Sama o sobě nestačí, protože pokud budeme jíst, jak máme a nebudeme se pohybovat jednak nebude efekt dostatečný a druhak by byly potřeba velmi vysoké morálně silné vlastnosti. Pokud přidáme i dostatečný pohyb budeme se především lépe cítit po fyzické i psychické stránce. Přesto mi dovolte zveřejnit pár základních informací o výživě, které jsou užitečné pro každého.

 

Jednoduchým základním pravidlem, které máme společné všichni je pravidelnost stravování. Nejlépe je jíst častěji a méně. Měli bychom se naučit přijímat potravu alespoň 5x denně. Snídaní, svačinu, oběd, svačinu a večeři. Samozřejmě pravidelně pít, nejvíce obyčejnou vodu, občas přidat minerálku. Energeticky nejbohatší stravou by měla být snídaně. Ideální je pokud se stihnete nasnídat v klidu doma, je lepší si kvůli snídani i přivstat. Dohnat to můžete v zaměstnání, ale nezapomeňte, aby strava obsahovala dostatečné množstvá vlákniny a energie. Dopolední i odpolední svačina může být v podobě ovoce či zeleniny nebo mléčných výrobků. Maso obsahuje dostatečné množství bílkovin, které jsou důležité pro správnou fuknci svalů, nejlepší je maso rybí či kuřecí, pokud si dáte vepřové či hovězí vybírejte spíše to libové. K večeři si dopřejte nejčastěji salát zeleinový, může být i bílé maso (kuře, ryba), pečivo konzumujte spíše tmavé.

Důležitější než co jíme je spíše jak jíme. Pravidelné menší dávky jsou (pro někoho možná překvapivě) jedinou správnou cestou pro redukci hmotnosti správným směrem. Jeden z nejrozšířenějších omylů je nejíst večer po fyzické aktivitě. Pokud absolvujete 60 minutovou spinningovou lekci, vaše tělo čerpá z tukových zásob energii a bude si žádat její doplnění. Pokud ho tělu nedodáte, zapamatuje si to a při další fyzické aktivitě si bude šetřit své zásoby. Budete se cítit unaveni, bez síly a celkový efekt cvičení bude mnohem horší. Pokud tělo bude vědět, že dostane po treninku kvalitní a vyváženou stravu bude na to připraveno a při cvičení spálí mnohem více kalorií a vy se budete cítit celkově lépe.