Nejčastější chyby během spinning lekce

27.10.2013 17:03

Spinning už rozhodně není novým sportem a za těch zhruba 10 let, kdy se v Čechách jezdí, již téměř každý ví, co Spinning je a většina z vás už na hodině byla. Bohužel se na hodinách stále setkávám s pohyby a zvyky, které nejsou žádoucí. Většinou se jedná o pohyby na lidském těle ať už vědomé či nevědomé, které buď nadmíru přetěžují určitou skupinu svalů a nebo to jsou činnosti, které nejsou žádoucí z hlediska bezpečnosti. Podívejme se na některé z nich.

 

Opírání se předloktím o řidítka

Tuto techniku využívají zejména cvičenci - cyklisté. Jsou zvyklý takto jezdit na kole a aplikují tuto polohu i na spinning. Cyklista se opře lokty o řidítka, aby vytvářel menší odpor vzduchu a je schopen vydržet i nepohodlnou pozici těla. Nám na spinningu však žádný užitek tato pozice nepřinese a kyčle tak trápíme úplně zbytečně.

 

Jezdit s propnutými špičkami

Při snaze o práci nohou v celém kruhu občas dojde k propnutí špiček a zbytečně přetěžujeme  svaly v oblasti lýtek a achilovky. (viz foto)

Je důležité aby kotníky neustále pracoval a aby se noha v kloubní pouzdru s lýtkovou kostí hýbala.

 

Zatínat břišní svaly

Z hlediska dýchání je nejúčinnější nadechovat nosem a vydechovat ústy. Bohužel někteří spinning "instruktoři" vám budou radit, abyste zpevnili břišní svaly. To je velký omyl. Naopak břišní svaly musí být uvolněné tak, abyste mohli provádět dýchání do břichat a nadechovat se tak až do bránice, která se nechází v dolní části plicního laloku. Při zatnutém břichu se vám takové dýchání nepovede.

 

Natežené a propnuté lokty

Velmi často vidím u cvičenců pozici na kole dle fotky. Propnuté lokty a nahrbená záda způsobí, že vás po tréninku bude bolet za krkem a s největší pravděpodobností to bude váš poslední trénink, protože po těch zkušenostech se už nevrátíte. Na lekci vždy několikrát opakuji "uvolněné lokty, uvolněná ramena." Ruce jsou jen volně položené na řidítkách, těžiště je na zadní části těla.

 

Jezdit dlouhodobě bez držení řidítek nadměrně zatěžuje svaly v oblati zad. Je zákazáno jezdit bez držení. Napít se nebo osušit zvládnete jednou rukou.

Náhlá jízda bez zátěze může být nebezpečná. Těla je rozpumpované, svaly jsou prokrvené a při prudké změně zátěže směrem dolů, vás může setrvačník vykopnout nahoru a vkrajním případně vyhodit ze Spinneru. Takže se zátěžovým kolíkem zacházíme plynule a vždy máme zátěž.