Cenová relace do 30 000 Kč

17.09.2014 21:35

V cenové relaci do 30 000 se budeme bavit výhradně o kolech s hliníkovým rámem. SIlniční speciály přijdou ke slovu až v nejvyšší kategorii tedy v hodnotě nad 20 000 Kč. Začneme ale postupně.

 

DO 10 000 Kč

Zde platí jednoduché doporučení - NEBRAT!!!

Tuhle jsem viděl v jednom obchodním řetězci krosové kolo v cené 7990,- po slevě. Jeden model byl dokonce se zadní hydraulickou brzdou. Rám takového kola bude mít nejspíš velmi omezenou nosnost a jeho životnost by se dala počítat na měsíce. Je více než pravděpodobné, že během prvního roku budete nuceni měnit nekvalitní pláště (kvůli kterým budete mít časté defekty), přehazovačku, kliky nebo rovnou i brzdy. Zainvestujete do takového bicyklu částku, která se minimálně rovná jeho kupní ceně, aby vám během dalšího roku prasknul rám. 

Jediná vhodná kategorie v této cenové relaci jsou dětská kola. Velkou výhodou jsou kola, která tzv.rostou s vašimi dětmi. Posunutí sedla a řidítek je již standardem, ale taková možnost prodloužení klik potěší. Užitnost kola pro vaše ratolesti se tak zvýší o pár měsíců či možná i let. 

dětské kolo

10 000 - 20 000 Kč

V nejdostupnější kategorii do 15 000 zakoupíte Horská kola Hardtail s odpruženou vidlicí i diskové brzdy. I v této kategorii se dají zakoupit 29" kola, ovšem pokud se rozhodnete vlastnit výše zmíněné výhody můžete trochu tratit na ostatních komponentech. Holt až budete měnit přehazovačku, plášť nebo kliky zainvestujete do komponentů vyšší kategorie a příště vám vydrží déle. Ideální volba pro cyklisty, kteří začínají s horskou cyklistikou. Pokud se přiblížíte ke dvaceti tisícům dostáváte kola s prověřenými komponenty a volit můžete i závodní rám. 29" kola s hydraulickou brzdou se dostávají na horní hranici tohoto cenového intervalu. Městské či krosové kolo má obdobné vlastnosti jako hardtail horské kolo.

29" Horské kolo Hardtail. Hliníkový rám, Hydraulické brzdy Městské a krosové kolo. Hliníkový rám, odpružená vidlice, hydraulické brzdy

 

20 000 - 30 000 Kč

V řadě sportovních horských kol s hliníkovým základem se dostáváme k nejkvalitnějším komponentům, které se dodávají k hliníkové verzi. Největší znatelný rozdíl je ve vidlici. K dostání 26" i 29". Otevíráme zde i kapitolu silničních kol. Do 30 000 korun seženete ideální kola pro začínající silničáře nebo jako doplněk k horskému kolu. Na hliníkovém základě dostanete spolehlivé komponety v dostupné kategorii a narvch karbonou vidlici. Pokud vám některý z komponentů "odejde" stojí za to trošku zainvestovat a koupit třeba o třídu lepší. Městské či krosové kolo v této cenové kategorii můžete zakoupit i s pružícím prvekm IsoZone a kola s pevnou vidlicí ji mají karbonovou.

29" horské hardtail kolo. Hliníkový rám, hydraulické brzdy Silniční kolo, Hliníkový rám, karbonová vidlice.

Městské a krosové kolo. Hliníkový rám, hydraulická brzda, tlumící prvek IsoZoneFitness kolo. Hliníkový rám, karbonová vidlice.