Jak vybrat jízdní kolo?

26.08.2014 20:40

Přijde vám načasování článku o koupi jízdního kola na konec srpna nevhodné? Pokud bych byl prodejce jízdních kol tak ano, ovšem pokud vám chci dobře poradit ohledně nákupu velocipedu je právě teď nejvhodnější doba. Během podzimu prodejci nastaví výprodeje letošních i starších modelů a pokud nejste zrovna fajnšmejkr, který potřebuje mít nejnovější kolo, je právě podzim obdbobí nejdostupnějších cen. Ovšem pozor abyste neváhali natolik dlouho, že zakoupíte kolo ve Vánoční "akci."

První otázka, kterou je třeba si položit zní na jakém povrchu budete jezdt a s tím související dotaz za jakým účelem kolo kupujete.

 
Cesty v lese, vyšlapané zapomenuté cesty, náročný MTB terén.

Pokud se rozhodnete jezdit v lese po nerovných cestách a vaším hlavním cílem jsou projížďky po náročných terénech je pro vás nejvhodnější horské kolo. Výhodou je, že s těmito koly snadno přejedete nerovný terén v lese a můžete se nimi jet i na silnici. Vidlici na předním kole lze zamknout a jízda je tak poměrně pohodlná. Nevýhodou je, že na asfaltové cestě se nadřete mnohem více než na silničím kole. Velký boom, teď zažívají devětadvaceti palcová kola. Větší kola mají větší kontaktní plochu pláště s povrchem, takže lépe brzdí a lépe se ovládají, mají větší setrvačnost čili jedou rychleji, na překážku se najíždí pod menším úhlem a rovněž umožňuji větší stabilitu. Dokonce ani cenový rozdíl mezi koly s průměrem dvacetšest palců a dvacetdevět palců není nijak markantní, takže bych rozhodně šel do větších kol. Horská kola můžete ještě rozdělit na celoodpružená a hardtail. Jak už podle názvu napovídá celoodpružená kola nabízejí více pohodlí a hodí se pro maratonské cesty, cross-country, celodenní vyjížďky nebo do bikeparku či na sjezdovovou trať. Takové kolo si koupí spíš ostřílený mazák. Pokud s cyklistikou začínáte a volíte jednoznačně lesní cesty před asfaltovými pláněmi kupte si hardtail kolo. Jedná se o horské kolo opatřené odpruženou vidlicí (viz obrázek). Kvaltiní hliníková kola pro začínající cyklisty najdete v cenovém rozmezi 12 000 - 26 000 Kč.

 

Asfaltové cesty

Pokud je jízda po silnici vašim vysněným přáním jednoznačná volba padá na silniční kolo. Velkou výhodou je možnost ujet více kilometrů s menší námahou a mít možnost se tak za jeden den "někam podívat." Zatímco běžné závody na horských kolech bývají dlouhé do hodiny a najezdí se při nich cca 25 kilometrů, silniční závody trvají 5 i více hodin a najezdit se dá i přes 150 kilometrů. Nevýhodou je fixace na asfaltové cesty, ale v poslední době už výrobci přicházejí s novinkami, které umožní vzít silniční kolo například na šotolinovou cestu (širší pláště, pohodlnější rámy, měkčí omotávky). Delší a rychlejší jízdu na kole umožňuji aerodynamcké vychytávky, užší pláště, lehčí kola nebo těžší převody. Mezi silničními cyklisty se teď hodně diskutuje o zavedení kotoučových brzd a elektronického řazení, ale o tom třeba někdy příště. Pokud s cyklistikou začínáte a spokojíte se s hliníkovým rámem zakoupíte kvalitní kolo v cenovém rozmezí od 20 000 do 39 000 Kč. Silniční kola na karbonovém rámu zakoupíte přibližně v cenovém rozmezi 43 000 - 109 000 Kč. Zastávám názor, že cena silničního kola nad 100 000,- už je spíše výrazem exkluzivity než skutečné kvality.

 

Kompromis

Pokud byste rádi jezdili po zpevněných lesních cestách, cyklostezkách či šotolinových cestách je krosové, nebo také městské kolo, tou správnou volbou. Jednoznačnou výhodou je univerzalita použití. Pokud zvolíte kolo s odpruženou vidlící přejedete s ním i lesní cesty, pokud zvolíte kolo s pevnou vidlicí nebudete ztrácet energii na asfaltových cestách. S takovými koly nejčastějí vidím sportovce na rodinném výletě, kteří mají ještě pod sedlem nebo u zadního náboje připevněný vlek na dítě. Je ideální pro rodinné využití. Nevýhoda je v tom, že na asfaltu nikdy nepojedete tak pohodlně a tak daleko jako se silničním kolem a naopak překážky které snadno zdoláte s horským kolem vás s krosovým kolem budou stát neskutečné množství energie či budou přímo nepřekonatelné. S odpruženou vidlicí zakoupíte kolo v cenovém rozmezí od 12 000 do 29 000 Kč, bez odpružené vidlice se dá zakoupit i kolo kolem ceny 11 000 Kč.

Přehledně
  Povrch Výhody Nevýhody Karbonový rám Hliníkový rám
Horské kolo nezpevněné cesty, sjezd, terén

lze využít na každém povrchu

malý užitek z jízdy pří jízdě po asfaltu nebo lehkém terénu 50 000 - 110 000 Kč 11 000 - 55 000 Kč
Silniční kolo silnice, asfalt možnost dalekých cest, rychlost fixace na asfalt 45 000 - 110 000 Kč 20 000 - 39 000 Kč
Krosové kolo šotolinové stezky, cyklostezky, město univerzalita použití, výlety, cesty do práce apod. "ani ryba ani rak" 40 000 Kč 11 000 - 30 000 Kč

 

Už jste někdy přišli do obchodu a tvrdili vám, že právě ta jejich kola jsou nejlepší? Říkali vám to v prodejně kde prodávali kola Specialized, Trek, Merida, Duratec, Giant a vy se v tom nevyznáte? Příště vám zkusím poodhalit faktory, které by vám mohli pomoci při výběru značky rámu. Další článek můžete očekávat do týdne.

Diskuze k článku

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek