TREK, Specialized, Merida... ...kdo se v tom má vyznat?

01.09.2014 19:58

Doporučit správnou značku rámu jízdního kola je podobné jako doporučit někomu značku osobního automobilu. Možností je nekonečné množství a spíše než o rozdíly v kvalitě se budeme v tuto chvíli bavit o osobní preferenci, designu nebo náklonosti k určitému národu vyrábějící rámy jízdních kol. Přesto bych pro vás měl pár doporučení.

  • Dobrým měřítkem kvality rámu může být skutečnost, zda značku využívá některá profesionální cyklistická stáj. Na Tour de France jsme viděli značky například Trek, Specialized, BMC, Cannondale, Lapierre, Cervelo, Scott, Ridley nebo Merida. Pro většinu z nich musíte do obchodů se specializovaným prodejem. Rozhodně bych nekupoval kolo přes internet nebo ve velkoprodejnách jako jsou Tesco, Interspar nebo Makro. Tzv. "noname" značky bych obešel velkým obloukem. Typickým příkladem je Olpran, Amulet, Mongoose, Dema. 

  • Dalším měřítkem je cena. Jako směrodatnou můžete považovat tabulku z předchozího článku. Silniční kolo pod 20 000,- nebrat. Horské kolo pod 11 000,- nebrat. Obecně s koly pod 10 000,- budete mít ve výsledku více starosti než radosti.

Další klíčový faktor je velikost rámu. Například já měřím 195 cm, nohy mám dlouhé 91 cm (měřeno od rozkroku k patě), takže jsem koukal po výrobci s největšími rámy. Rám velikost 63 cm jsem našel pouze u značky TREK a tak nebylo o čem přemýšlet. 63 cm rozuměj délka sedlové trubky (od středového složení k sedlové objímce). Další klíčový faktor je geometrie rámu. Delší horní rámová trubka a níže položení řidítka jezdce přinutí ke sportovnějšímu posedu a rychlejšímu stylu jízdy. Kratší horní rámová trubka naopak nabízí více pohodlí a umožňuje bez problému najet stovky kilometrů. Ženy by měly po svém kole vyžadovat aby stavba a geometrie rámu odpovídala jejich potřebám. Obvykle dámská kola mají výše položená řidítka a kratší posed. U horských a krosových kol je typické nízké položení horní rámové trubky pro snadné nastupování.

Rám je nejviditelnější část kola a tvoří jeho tvář, proto by neměl být opomenut ani design. Firma TREK byla v době kdy jsem kolo kupoval dodavatelem kol pro stáj Discovery Channel. Zalíbilo se mi proto kolo v jejich barvách. Planetka na sedlové trubce vypadá originálně stejně jako logo Tour de France u středového složení. Vše dokresluje prolínání modré, černé a bílé barvy. Je dobré s barvou kola sladit později i oblečení. :-)

NIKDY NEKUPUJTE KOLO NA KTERÉM JSTE PŘEDTÍM NESEDĚLI!!!
 

Je potřeba opravdu projít pár obchodu, sednout si na několik kol, za chvíli zjistíte jakou potřebujete velikost. Pokud se posadíte na kolo a narovnáte kliky do svislé polohy, spodní noha by měla bý téměř natažená. Zároveň by v této pozici nemělo být sedlo extrémně vytažené ani extrémně zasunuté do sedlové trubky. Pro sportovnější posed by měla být řidítka položená níže, pro pohodlnější posed výše. 

Tak hodně štěstí při výběru kola, příštá vám dár pár tipů pro určité cenové relace. :-)