Pár slov o bezpečnosti

26.04.2014 15:45

S blížícími teplými dny stále přibývá vás aktivních cyklistů. Někteří z vás raději sáhnout po MTB speciálu a vyrazí do lesa, výjimkou nejsou ani rodinné výlety na trekových kolech po štěrkových cestách a věřím tomu, že alespoň hrstka z vás holduje silniční cyklistice jako já. Ať už v lese, na poli nebo na silnici nikde nejsme sami. Je potřeba chovat se ohleduplně k ostatním uživatelům komunikace a také zodpovědně vzhledem k vlastnímu zdraví.

Jsem nesmírně rád za to, že v televizi již spatříme závodníky pouze s přílbami. Tak jako ve světě šoubyznysu i ve světě sportu máme svoje vzory a chceme být jako oni. Takže pokud by zrovna Štyby neměl helmu, vy byste si ji nevzali také. S potěšením mohu oznámit, že cyklistů bez přilby vidím na silnici již opravdu naprosté minimum. Myslete na to, že hlava je to nejcennější co máte a rozhodně bez přilby nikam nevyrážejte.

Pokud se pohybujete na cyklostezce ve větší skupině nezabírejte celou šířku vozovky. Když někdo vyrazí proti vám, tak jej zahlédnete a vyhnete se mu, ale pokud by vás chtěl někdo předjet, je už situace složitejší. Pokud jste naopak vy ten rychlejší, předjíždějte jenom pokud proti vám nic nejede. Nespoléhejte na to, že se do škvíry vejdete. Raději zpomalte a vyčkejte až budete moci bezpečně předjet, aspoň si můžete natrénovat nástupy. :-)

Při pohybu na silnici se chovejte sebevědomě, ale obezřetně. Pověst českých řidičů není příliš dobrá, ale z vlastních bohatých zkušeností pohybu na silnici mohu říct, že naprostá většina z nich jsou ohleduplní vůči cyklistům. Koneckonců alespoň jednoho idiota najdete téměř v každém davu. Je však třeba nalít si čistého vína a konstatovat že spousta cyklistů nedodržuje základní zásady bezpečnosti při pohybu na silnici a vystavují tak zbytečnému riziku především svůj život. Řidíč motorového vozidla často z chování cyklisty nepozná, jaké má záměry a proto je potřeba dát řidičům jednoznačně najevo svoje úmysly. Vždy dávejte znamení o změne směru jízdy rukou to i v případě, že pouze objíždíte překážku na silnici.

  • Při odbočování vlevo se ohlédněte za rameno, pak dejte znamení o změne směru jízdy a pokud je průjezd bezpečný zařaďte se na levou část vašeho jízdního pruhu. Většina řidičů vás pustí.
  • Dávejte znamení o změně směru jízdy i při odbočování vpravo.
  • Blížíte-li se ke křižovatce a máte přednost, mějte ruce připravené na brzdách, ale nepřestávejte šlapat. Řidič tak pozná, že rozhodně nemáte v úmyslu zpomalovat.
  • Nepředjíždějte auta zprava, nikdo vás tam nečeká. Pokud předjíždíte kolonu aut vždy zleva, ale pouze v případě že průjezd je bezpečný.
  • Nenechávejte se zamknout mezi auto a obrubník. Při stání na semaforech přijeďte až dopředu a postavte se doprostřed, aby vás nemohlo žádné auto uzavřít. Až naskočí zelená, nejprve se rozjeďte a potom se zařaďte ke pravé straně vozovky. Při rozjíždění mají beztak cyklisté i řidiči podobnou rychlost.
  • Při jízde ve skupinách (6 a více cyklistů) vyvořte dvě řady. Řidiči budou mít při objíždění skupiny větší respekt a nebudou vás předjíždět v případech kdy naproti jede jiné vozidlo, protože se mylně domnívají, že dvě auta a cyklista se na vozovku vejdou.

Vážení cyklisté chovejte se sebevědomě, obezřetně a dávejte jednoznačně najevo své úmysly. Vážení řidiči prosím vás o ohleduplnost k nám cyklistům, neboť pozemní komunikace patří všem.    DĚKUJEME


Přeji Vám krásné a bezpečné šlapání.
Mirek